Pau Folch Marín, Professor STEAM a l’Institut Pla Marcell de Cardedeu (Barcelona)
Moderador: Jordi Regalés i Barta, tècnic docent de l’àmbit tecnològic del CESIRE, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Barcelona
L’estiu del 2019 un grup de professorat, alumnat i famílies de l’Institut Pla Marcell, de Cardedeu, vam transformar el Taller de Tecnologia en un Espai Maker, com un dels objectius del projecte STEAMcat del nostre centre. Inspirats per la filosofia de creació d’entorns d’aprenentatge de la Future Classroom Lab, i amb la mirada posada en altres FabLabs del nostre entorn, l’objectiu era crear un espai més amigable i engrescador, que afavorís la creació i interacció entre l’alumnat, permetent noves formes d’aprendre a partir del fer, reflexionar i comunicar.
El nostre Espai Maker consta d’un espai d’investigació i creació, on habitualment treballem amb electrònica, robòtica, material de laboratori, ordinadors personals, eines “netes”, i on tenim les impressores 3D, talladora làser, talladora de vinil, etc.; una zona per a la interacció i presentació, amb una gran taula i televisor; i una zona tancada de maquinària i eines tradicionals, on podem tallar i “embrutar” tot el que volem.
Però més enllà dels espais físics i les màquines, l’Espai Maker ha transformat algunes de les nostres pràctiques, cap a models centrats en la pràctica de l’alumnat amb mirada maker, permetent la personalització dels aprenentatges i els productes, incorporant la fabricació digital de forma quotidiana, dinamitzant activitats del pati, projectes de matèries diverses, tallers a la tarda,… Un espai viu de creació i aprenentatge!
Amb formació d’Enginyer Tècnic Industrial i una trajectòria de 16 anys com a docent. Formador TAC del Departament d’Ensenyament, ha treballat 7 anys a un Centre de Recursos Pedagògics, com assessor tècnic docent i coordinant diversos grups de treball. És un apassionat de la programació i l’electrònica educativa amb mirada STEAM, de l’ABP, el DIY, dels processos de disseny i fabricació digital, dels projectes sobre l’espai…un EduMaker, al que li falten vides per aprendre tot allò que el motiva.
Enginyer i postgraduat en Ensenyament de la Tecnologia (UPC), Catedràtic d’educació secundària en les especialitats de Tecnologia i sistemes electrònics. Ha publicat materials per a l’ensenyament de la tecnologia a diverses editorials i ha col•laborat amb empreses especialitzades en el disseny i desenvolupament d’equips didàctics. Ha estat docent en el màster de professorat de secundària a la UPC. Ha participat en diversos projectes d’innovació educativa com a professor, com a formador de formadors i com a tècnic docent. Actualment és tècnic docent del Centre de Recursos pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Vicepresident de la Societat Catalana de Tecnologia
Sara Pardo Fernandez, graduada en educació infantil per la Universitat de Vic, Escola Montessori, Rubí (Barcelona)
Moderadora: Montse González, tècnica docent de l’àmbit artístic del Cesire i col·laboradora de la Xarxa de Competències Bàsiques del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
L’escola Montessori va iniciar un procés de transformació metodològica el curs 2016-2017, desenvolupant així un Projecte de Direcció que des d’una perspectiva globalitzada i significativa tenia l’objectiu de donar protagonisme a l’alumnat, alhora que d’apoderar l’equip pedagògic per liderar de manera compartida tots els processos de canvi.
Amb el suport del programa Magnet, amb l’assessorament d’en Frank Sabaté i la Fundació CIM-UPC de partner, tota la comunitat s’encaminà a treballar per al foment de les vocacions STEAM. El treball als tallers és el puntal de tot el projecte, enfocats i programats amb mirada maker. Aprofundint en les diferents metodologies que podien proporcionar estratègies per a la consecució de l’objectiu, es va aprofundir en el coneixement del Tinkering, el qual ara forma part del dia a dia del centre i en el que centrem l’experiència que presentem.
Grau d’Educació Infantil per la Universitat de Vic (2009) i accés per oposició al cos de mestres (2010). Mestra per vocació, és membre del Grup Impulsor del Projecte Magnet i de la Comissió Digital de l’escola Montessori de Rubí, on treballa i desenvolupa la seva passió: l’art, les noves tecnologies i la innovació educativa. Promou el treball en equip i l’autonomia de l’alumnat des de la comunitat de petits i petites del centre educatiu.
Tècnica docent de l’àmbit artístic del Cesire i col·laboradora de la Xarxa de Competències Bàsiques del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Mestra d’Educació Primària i especialista en Educació Musical. Actualment col·labora en la formació de docents des dels Eixos transversals d’innovació pedagògica per a la millora del Projecte educatiu de centre.
Maria Belloch Cobles Pont, mestra d’educació infantil, Escola Mestre Morera, Barcelona.
Elisa Soriano Rider, Terapeuta Ocupacional (UVic) i Dinamitzadora/ Responsable del Programa Pedagògic de l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana (Ajuntament de Barcelona).
Moderador: Marti Burriel. referent en fabricació digital del Consorci d’Educació de Barcelona. Coordinador dels Serveis Educatius de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de l’Ajuntament de Barcelona
L’escola Mestre Morera ha dut a terme un projecte conjunt amb l’Ateneu de fabricació de Ciutat Meridiana, veí de l’escola. Es tracta d’una proposta adreçada a nens de P3 i P4, en el marc de el programa, sobre els drets dels infants de l’Ajuntament de Barcelona: «Amb ulls de nen» Abans de començar aquest projecte, les mestres implicades es van formar en diverses sessions al voltant de les tecnologies necessàries per fer-ho. El projecte, amb enfocament globalitzat, va treballar totes les àrees de currículum, culminant a l’Ateneu amb la producció d’unes enganxines de vinil representant els drets dels infants treballats a l’aula Com els nens de 3 anys, en general, encara no estan en 1 etapa de dibuix figuratiu / representatiu, es va decidir que aquest grup ho faria a partir de fotografies amb el seu cos. El grup de nens de 4 anys, la qual representarien amb dibuixos. Per al projecte s’ha utilitzat el programa ‘inkscape’ que converteix fotografies i dibuixos en imatges vectorials. El tecnòleg va fer el treball tècnic i els nens han pogut participar veient com els seus dibuixos / fotos es materialitzaven en adhesius El fet d’afegir a el projecte aquesta part de treball amb l’Ateneu amb un producte final com eren els adhesius, va fer que nenes i nens, se sentissin super motivats, comsiguir el seu primer acostament i descobriment de les tecnologies i donar visibilitat i posar en valor l’Ateneu i les seves activitats com a entitat de barri, oberta a tothom.
Mestra d’educació infantil és diplomada per la Universitat de Vic, on va finalitzar els seus estudis el 1999. Anys més tard, va decidir començar a exercir la seva professió. En els seus inicis, amb substitucions de curta durada, però amb el temps i l’experiència, amb substitucions més llargues i profitoses. Ara ja porta més de dotze anys d’experiència. Abans de incorporar-se a l’Escola Mestre Morera on, en els últims cinc anys, ha realitzat tasques a primària i infantil com a reforç i com a tutora, va estar implicada en la transformació educativa que avui està sorgint a l’escola. A l’escola Mestre Morera, diu Maria, «estem molt implicades en l’evolució dels nostres nens i obertes a l’actualització constant en metodologies i tecnologies disponibles per fer un aprenentatge integral i basat també en les emocions».
Diplomada en Teràpia Ocupacional per la Universitat de Vic (UVic) i Tècnica en Grau Superior d’Integració Social. Des de fa sis anys treballa com a dinamitzadora a l’, Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana (Ajuntament de Barcelona) Responsable del Programa Pedagògic, del Programa d’innovació i Programa Famílies de l’espai. L’ateneu és un servei públic que divulga tecnologia i ciència a través de la fabricació digital. Un lloc per crear i aprendre, col·laborar en diferents projectes i formar part del desenvolupament social de la ciutadania; on tothom pot gaudir d’espais, eines i recursos públics per proposar projectes que millorin l’entorn més proper. Convençuda de l’impacte de la fabricació digital en l’àmbit comunitari i pedagògic com a eina i mitjà d’empoderar a la ciutat, donant l’oportunitat de democratitzar la tecnologia més innovadora a tothom, independentment de la seva situació socio econòmica, ens permet humanitzar la tecnologia.
Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, (UAB) especialitzat en gestió i restauració de medi natural i professor de secundària. Ha acumulat experiència a la universitat, com a investigador a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i com director tècnic de l’Observatori de Difusió de la Ciència de la UAB i en el sector privat (Lavola), com a coordinador de projectes d’innovació educativa i responsable de la espai Creactivity de CosmoCaixa. Actualment, aporta la suma d’aquesta experiència a el sector públic.
Eva Bernabeu Farrús, mestre de primària i cap d’estudis Escola Miralletes, Barcelona
Moderadora: Susana Navarro, referent dels programes STEAM al Consorci d’Educació de Barcelona
El procés de creació de l’espai Tinkering de l’escola Miralletes forma part d’un projecte metodològic que vam iniciar ara fa uns quatre anys. Alhora que implementàvem aquest nou projecte vam iniciar la nostra participació al programa Magnet amb aliança amb el CosmoCaixa, fet que ens va ajudar a desenvolupar un projecte educatiu innovador, de qualitat i obert a l’entorn.
Gràcies a aquesta aliança amb una institució com el CosmoCaixa hem pogut incidir en una tasca interdisciplinària incorporant la ciència i la tecnologia als nostres projectes d’aula, connectant sabers, generant un diàleg crític i construint coneixement. I és que l’espai Tinkering ens ha permès construir experiències educatives més transversals que integressin la complexitat de problemes reals i que alhora promoguessin la col·laboració i la creativitat.
És mestra de primària i cap d’estudis de l’escola Miralletes de Barcelona. Va obtenir la diplomatura a la Universitat Blanquerna-URL en Educació Primària i és llicenciada en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Li agrada parlar del seu centre com una escola oberta i acollidora, viva, on hi ha moviment, riures, soroll, tot gaudint alhora, d’espais de calma i escolta que és tal com es mou la vida, fent de la diversitat la nostra riquesa.
Referent de programes d’innovació educativa en STEAM i sostenibilitat del Consorci d’Educació de Barcelona, institució de la qual va ser assessora en l’ús de la tecnologia a l’aula. Ha estat dissenyadora pedagògica i programadora de diversos jocs educatius multimèdia i tutora en línia de cursos de formació. És pedagoga per la Universitat de Barcelona (UB) i postgraduada en e-learning per la Universitat Oberta de Catalunya (OUC).
Amelia Mañà, Professora d’Educació visual i plàstica Joan Pedroche, Professor de Tecnologia de l’IEA Oriol Martorell, Barcelona
Moderador: Marti Burriel. referent en fabricació digital del Consorci d’Educació de Barcelona. Coordinador dels Serveis Educatius de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de l’Ajuntament de Barcelona
Presentem dues experiències STEAM. La primera, ‘Geometria a escena’, es va dur a terme a la franja STEAM de 2n d’ESO, que integra la codocència amb professorat de ciències, tecnologia, música i dansa. La segona es diu ‘Arpilleres per documentar la pandèmia’ i és fruit d’un treball interdisciplinari a 4t d’ESO. ‘Geometria a Escena’ El repte principal del projecte va ser el d’elaborar un codi/llenguatge comú per música i dansa, a partir d’elements, colors i formes geomètriques, per generar recursos interpretatius i d’improvisació. Vam decidir culminar aquest procés de cocreació amb un espectacle a escena. El projecte inclou també, la construcció de poliedres lumínics utilitzant la fabricació digital, i l’IoT per desenvolupar l’escenografia de l’espectacle. ‘Arpilleres per documentar la pandèmia’ Aquest projecte està inspirat en el context social i el treball de les dones arpilleristes de Xile, que van denunciar la repressió durant la dictadura a través de la creació d’arpilleres (quadres fets amb robes). Aquesta proposta està basada en 2 eixos principals: Per una banda, la confecció d’una arpillera que respongui a la recerca personal sobre un tema al voltant de la pandèmia causada per la COVID-19 i, per altra banda, digitalitzar i transformar l’arpillera en una narrativa audiovisual mitjançant el programa SCRATCH.
Professora d’Educació visual i plàstica de l’IEA Oriol Martorell. Coordinadora de 1r d’ESO. L’Amelia entén la seva tasca de professora de secundària des del treball interdisciplinari i el treball en xarxa amb institucions culturals i socials. El seu objectiu és promoure que les accions educatives que es duen a terme en el seu centre es realitzin tenint en compte aquests principis. Educadora social i pedagoga (UB) i Màster en Neuropsicopedagogia (UdG) i Arts visuals i educació (UB)
Professor de Tecnologia de l’IEA Oriol Martorell. Actualment coordinador digital i STEAM del centre. Implicat en la difusió de les tecnologies creatives i l’art col·laboratiu, impulsa l’equip transversal de professorat STEAM de l’IEA Oriol Martorell al voltant de projectes que englobin la ciència, la tecnologia, la música i la dansa. Enginyer Tècnic Telecomunicacions (UPC) i Màster en Arts Digitals (UPF).
Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, (UAB) especialitzat en gestió i restauració de medi natural i professor de secundària. Ha acumulat experiència a la universitat, com a investigador a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i com director tècnic de l’Observatori de Difusió de la Ciència de la UAB i en el sector privat (Lavola), com a coordinador de projectes d’innovació educativa i responsable de la espai Creactivity de CosmoCaixa. Actualment, aporta la suma d’aquesta experiència a el sector públic.
Mercè Barnés, Escola Montseny STEAMCat, Barcelona
Moderadora: Susana Navarro, referent dels programes STEAM al Consorci d’Educació de Barcelona
Fa uns anys a l’escola ens trobàvem en un procés de renaixement, era una escola que estava a punt de ser tancada i el claustre d’aleshores va reaccionar i va decidir iniciar cap a un procés de transformació. A més, davant dels múltiples canvis socials, un aprenentatge memorístic i reproductiu als temps de Google no tenia sentit. Necessitàvem dotar l’alumnat d’eines que els permetessin desenvolupar el pensament científic i l’habilitat per resoldre problemes i enfrontar situacions pròpies de la societat del futur.
L’escola Montseny és una escola envoltada de zones verdes, bosc del Parc Güell i Bosc Turull. Aquest entorn ens era idoni per fer un projecte basat en l’experimentació vivencial a la natura. Això va engrescar molt tant a mestres com a famílies.
De mica en mica, vam anar construint el nostre projecte singular apropant l’alumnat a la natura setmanalment, desvetllant la curiositat per fer-se preguntes a partir de les quals s’obrien nombroses possibilitats de treballar projectes investigables globalitzats amb protagonisme de les àrees de medi i matemàtiques.
La participació en el congrés de ciència organizat per tots els Centres de Recursos Pedagògics (CRP) de Barcelona va provocar que per primera vegada busquéssim què volia dir STEAM, des d’aquell moment no vam parar de buscar informació i ens vam adonar que molts dels projectes que ja fèiem incorporaven la mirada STEAM, que la nostra manera de fer STEAM era a la natura.
A mesura que han anat passant els cursos hem anat descobrint que els beneficis són múltiples a tots els nivells i que l’aprenentatge vivencial que suposa poder observar i recollir dades en directe superava amb escreix les simulacions d’un llibre de text.
Va començar en el món de l’educació com a mestra d’Educació Infantil, tot i que al llarg d’aquests últims anys ha treballat tant a infantil com a primària. Des de fa tres cursos forma part de l’equip directiu de l’escola Montseny, impulsant el projecte singular de natura en aquest centre. Com a mestra, ha tingut la sort de treballar directament amb els infants a l’exterior i observar com gaudeixen i aprenen en un entorn saludable i relaxat. Afirma que el bosc és la millor aula.
Referent de programes d’innovació educativa en STEAM i sostenibilitat del Consorci d’Educació de Barcelona, institució de la qual va ser assessora en l’ús de la tecnologia a l’aula. Ha estat dissenyadora pedagògica i programadora de diversos jocs educatius multimèdia i tutora en línia de cursos de formació. És pedagoga per la Universitat de Barcelona (UB) i postgraduada en e-learning per la Universitat Oberta de Catalunya (OUC).
Jesús Pérez, mestre i director de l’ESC Joan Miró, Canovelles (Barcelona).
Moderadora: Ester Forné, tècnica docent i responsable de l’Àmbit Artístic a CESIRE. Generalitat de Catalunya.
Fa cinc anys, l’escola va decidir crear una línia pròpia, evolucionant dinàmiques que ja es començaven a veure efectives. La necessitat de crear propostes veritablement competencials per al seu assoliment per part dels alumnes, ens va portar a desenvolupar propostes STEAM a la totalitat del centre. Estem convençuts que l’escola ha d’evolucionar cap al disseny de seqüències d’ensenyament-aprenentatge on contínuament es plantegi l’assoliment d’un objectiu, la definició de necessitats, la planificació, la pràctica amb revisió contínua i l’exposició de resultats.
La necessitat de dur a terme aquest disseny, ha provocat un canvi organitzatiu a diferents nivells dintre de l’escola. Aquests canvis estan sotmesos a una evolució constant, tenint sempre en compte les bases pedagògiques del centre, l’aprenentatge dialògic i l’avaluació formativa i formadora.
Les evidències d’aprenentatge en els i les alumnes són contundents tant en proves externes com internes.
Mestre de l’escola Joan Miró de Canovelles des del 1997, actualment és director del centre i mestre al Cicle Superior. Facilitador de Centres dintre del programa d’innovació PACTE (Programa d’acceleració de la transformació educativa/ Eines per al canvi) del Departament d’educació és així mateix formador de diverses propostes del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) del Departament d’Educació i cocreador dels materials “Crea, dissenya i construeix” Projectes amb Micro:bit.
Graduada en Educació Primària i Educació Infantil per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialitats: Educació infantil, Educació Primària, ESO, Educació Visual i Plàstica, Llengües estrangeres: anglès. Màster en Educació artística des d’una mirada construccionista (UB). Professora d’Art i Educació al Grau d’Arts (UOC) Professora d’ Arts & Materials al Màster universitari en llengua anglesa a l’educació infantil i primària. (Universitat Blanquerna. URL). Membre de l’equip TIC+C de l’ICE UAB. Membre del Centre de Recerca i Estudis pel Desenvolupament Organitzatiu - CRiEDO. UAB. En l’actualitat és tècnica docent i responsable de l’Àmbit Artístic a CESIRE, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Míriam Pellicer, Marta Esteve y David Codina Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Sant Celoni. Dinamizadors del Robotseny, Sant Celoni (Barcelona)**
Moderador: Jordi Regalés i Barta, tècnic docent de l’àmbit tecnològic del CESIRE, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Barcelona
Robotseny es un proyecto en el ámbito comarcal (Baix Montseny) que impulsa el desarrollo de las competencias científicas y creativas de los alumnos trabajando de forma cooperativa en el diseño y la programación de robots . También tiene el objetivo de crear una red de profesorado implicado en esta temática con el fin de crear lazos y compartir experiencias en estas áreas. El proyecto se desarrolla en el aula y tiene una puesta en escena en forma de torneo/jornada al final del curso. Pueden participar los alumnos de los centros educativos del Baix Montseny desde 5º de primaria hasta Bachillerato y Ciclos. La participación del alumnado en el torneo se estructura a lo largo de una Jornada y se divide en dos categorías: Robotseny Kids: destinada a chicos / as de 5º a 2º de ESO con dos subcategorías: primaria y secundaria y prevista en horario de mañana y Robotseny High: que programada por la tarde va destinada a alumnos de segundo ciclo de la ESO, Bachillerato y Ciclos Formativos.
Forman parte del Centro de Recursos Pedagógicos (CRP) VOIII de Sant Celoni. Los tres son maestros de formación y dinamizadores del Robotseny, conjuntamente con el equipo impulsor Robotseny y los Ayuntamientos y empresas implicados en el proyecto.
Enginyer i postgraduat en Ensenyament de la Tecnologia (UPC), Catedràtic d’educació secundària en les especialitats de Tecnologia i sistemes electrònics. Ha publicat materials per a l’ensenyament de la tecnologia a diverses editorials i ha col•laborat amb empreses especialitzades en el disseny i desenvolupament d’equips didàctics. Ha estat docent en el màster de professorat de secundària a la UPC. Ha participat en diversos projectes d’innovació educativa com a professor, com a formador de formadors i com a tècnic docent. Actualment és tècnic docent del Centre de Recursos pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Vicepresident de la Societat Catalana de Tecnologia
Esther Pintó Pagès, Cap d’estudis de l’INS Torrevicens, Lleida.
Moderadora: Fina Guitart, membre de l’àmbit científic del CESIRE, Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya, Barcelona
Lleida és un dels territoris referents en l’àmbit STEAM. Hem estat seu de certàmens nacionals i internacionals com Ciencia en Acción, trobades APEA o Encuentro de Divulgadores de Ciencia entre d’altres, a on professorat i alumnat del territori participa activament. Algunes de les actuacions més reeixides són: Ciència al Carrer, fira a on estudiants de totes les edats, mostren els seus projectes científics i tecnològics a la ciutadania.
Congrés Anna Gené. Fem ciència a l’escola .És un congrés formal on infants de primària presenten els seus projectes d’indagació a altres companys d’edat similar. Mercatec Lleida, mercat de tecnologia on s’exposen projectes de tecnologia de tot el territori. Jornades STEAM en els dos àmbits d’actuació: professorat i alumnes. Darrerament la virtualitat ens ha conduït cap a nous models oberts a tot el territori, com són els Relleus STEAM i les Jornades d’Intercanvi d’Experiències STEAM.
Doctora Enginyeria Agrònoma de formació però docent de vocació i apassionada de les STEAM, i sobretot, aprenent dels seus companys i alumnes. Des de fa vint-i-cinc anys es dedica a la docència de tecnologia amb un enfoc interdisciplinari. En l’actualitat és Cap d’Estudis de l’INS Torre Vicens de Lleida i professora del Departament de Química de la UdL. És també formadora del Departament d’Educació i Coordina l’Equip ICE de la UdL, Les STEAM: el motor del canvi.
Coordina i participa en diversos projectes interdisciplinaris i grups d’innovació de l’àmbit. És professora associada de el Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UB, en el màster de Formació de Professorat de Secundària (itinerari de Física i Química). És autora d’articles sobredidáctica de les ciències, i coeditora de la revista Educació Química EduQ.
Anicet Cosialls Manonelles, Institut Guindàvols, Lleida
Moderadora: Fina Guitart, membre de l’àmbit científic del CESIRE, Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya, Barcelona
Es presentarà un projecte realitzat amb alumnes de 1r de batxillerat on el repte a resoldre és fer una indagació sobre la naturalesa de la Lluna utilitzant tècniques experimentals creatives i senzilles, i materials a l’abast de tothom.
S’ intentarà donar resposta a les preguntes següents: Com determinar experimentalment el radi de la Lluna? Com determinar-ne també la seva gravetat? I la seva densitat? És la Lluna un cos celeste rocós?
A partir de les imatges enregistrades de la Lluna amb una càmera reflex acoblada a un telescopi es confegirà un mapa lunar tot identificant els cràters i els mars més significatius. També es farà una estimació de l’altura dels cràters a partir de la mesura de les longituds de les ombres dels cràters. Finalment caldrà resoldre un altre repte: com aconseguir crear una imatge 3D de la lluna a partir de les imatges enregistrades?
És llicenciat en ciències químiques i catedràtic de Física i Química a l’Institut Guindàvols de Lleida. Professor formador en cursos de física i química experimental adreçats al professorat de secundària, i divulgador científic.
Ha tutoritzat des dels seus inicis com a professor, Treballs de Recerca en els àmbits de la física, química i l’astronomia que han estat reconeguts en diferents premis i concursos. Finalista en diverses edicions de “Ciència en Acció” en les modalitats: Demostracions de Física, Demostracions de Química, Adopta una Estrella, Curts científics, etc. També ha participat a “Science on Stage” a Brussel·les. Ha col·laborat de forma activa en les tasques d’organització de les 14 edicions de Ciència al Carrer l’any 2009. Va ser guardonat amb el Premi Catalunya d’Educació en la modalitat de professor (premi Marta Mata).
Coordina i participa en diversos projectes interdisciplinaris i grups d’innovació de l’àmbit. És professora associada de el Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UB, en el màster de Formació de Professorat de Secundària (itinerari de Física i Química). És autora d’articles sobredidáctica de les ciències, i coeditora de la revista Educació Química EduQ.
Marisa Salgado, INS El Cairat. Esparraguera (Barcelona)
Moderadora: Fina Guitart, membre de l’àmbit científic del CESIRE, Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya, Barcelona
La participació de l’alumnat de secundària en trobades, en format congrés científic, amb altres centres educatius fomenta la consolidació dels coneixements adquirits, desperta el seu interès per la ciència, potència la seva creativitat, la seva capacitat de comunicació i el seu esperit crític, a més a més de contribuir a l’adquisió d’hàbits de socialització i respecte pels altres.
El curs 2005-2006 vam engegar, des del seminari de Física i Química de l’institut El Cairat, una activitat voluntària amb alumnat d’ESO titulada PROJECTE en CIÈNCIES que pretenia fomentar l’esperit investigador juvenil i acostar l’alumnat a la ciència. Aquesta iniciativa va germinar en el projecte Gust i passió per investigar actualment encara actiu. El Projecte va rebre el Reconeixement de projectes d’innovació pedagògica per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (ENS/1542/2018).
En un principi, l’alumnat exposava les seves investigacions en l’Exporecerca Jove, mostra de treballs de recerca de joves de 12 a 25 anys. Aquesta experiència ens va obrir altres maneres de viure la ciència. Aleshores havia manca d’espais en les que l’alumnat d’ESO pogués difondre les seves recerques. Aquest fet ens va incentivar a ser nosaltres promotores de Fòrums. Així a finals de 2010 va néixer el Fòrum Intercomunitari d’Investigació Jove. No es tracta d’un concurs sinó d’una trobada, celebrat anualment a Galicia, dirigida a l’alumnat d’ESO de qualsevol comunitat i oberta al públic. El curs 2013-2014 vam crear el Vespre de Recerca, trobada de joves d’ESO de Catalunya. A més a més, l’alumnat del centre pot exposar les seves investigacions a les escoles del poble que des de fa anys ens acullen una tarda.
Actualment hi ha institucions externes que organitzen jornades amb format de congrés científic, encara que en aquests casos la temàtica dels treballs ja no és lliure. Destaquem aquí el Young Photonics Congress, organitzat per l’ ICFO i el Concurs UB de Cristal•lització a l’Escola.
Professora de Física i Química d’ensenyament secundari a l’institut El Cairat durant més de 30 anys. Impulsora de nombrosos projectes tant externs com interns. Co-creadora del grup Gust i Passió per investigar, que va rebre el Reconeixement de projectes d’innovació pedagògica per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (ENS/1542/2018). Tutora i coordinadora de batxillerat. Premi de la Societat Catalana de Química a l’Excel•lència Educativa 2021.
Coordina i participa en diversos projectes interdisciplinaris i grups d’innovació de l’àmbit. És professora associada de el Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències Experimentals de la UB, en el màster de Formació de Professorat de Secundària (itinerari de Física i Química). És autora d’articles sobredidáctica de les ciències, i coeditora de la revista Educació Química EduQ.
Toni Moreno, president de la entitat Robolot Team, Olot (Girona).
Moderador: Jordi Regalés i Barta, tècnic docent de l’àmbit tecnològic del CESIRE, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Barcelona
El aire que respiramos, no tiene nada que ver con lo que respiraban generaciones anteriores. Y es que, como efecto secundario de la aceleración de un progreso mal entendido, estamos malogrando el medio ambiente que dejaremos a generaciones futuras, hasta el punto de ser incompatible con la salud de las personas. Aquí la educación tiene mucho que decir. Y en el Instituto Escuela Greda de Olot, acompañados de la Entidad Robolot Team hace ya dos o tres cursos que tratan el tema de forma muy vivencial tomando medidas didácticas que aportan datos sobre el aire que se respira en la escuela, así como interactuando con Expertos que nos ayuda a obtener una información muy real y actual del problema, para buscar soluciones, tanto técnicas como de hábitos. Robolot Team, en colaboración con el Departamento de Educación y otros actores, han montado una RED EDUCATIVA informal de medida de calidad del aire donde más de 100 Centros Educativos comparten datos. El Instituto Escuela Greda es el referente.
Ha sido formador de robótica y automática en el INS La Garrotxa y IOC. Como formador del profesorado a trabajado a ICE UdG, ICE UPC, CESIRE y Subdirección General de innovación Educativa de la Generalitat de Catalunya. Actualmente preside la Entidad Robolot Team
Enginyer i postgraduat en Ensenyament de la Tecnologia (UPC), Catedràtic d’educació secundària en les especialitats de Tecnologia i sistemes electrònics. Ha publicat materials per a l’ensenyament de la tecnologia a diverses editorials i ha col•laborat amb empreses especialitzades en el disseny i desenvolupament d’equips didàctics. Ha estat docent en el màster de professorat de secundària a la UPC. Ha participat en diversos projectes d’innovació educativa com a professor, com a formador de formadors i com a tècnic docent. Actualment és tècnic docent del Centre de Recursos pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Vicepresident de la Societat Catalana de Tecnologia