steamconf go to top

FER és una activitat complementària o una forma fonamental d’aprenentatge?

Com seria, es preguntava Nancy Otero, si una escola convertís tot el seu currículum en projectes? A Portfolio School a NY es varen eliminar proves, qualificacions i horaris, creant un marc d’aprenentatge on FER es convertia en una peça fonamental per aplicar i interioritzar idees humanes potents. Quatre anys després — diu Nancy — FER és una via fonamental d’aprenentatge, una eina que dóna forma tangible a un llegat d’idees humanes al temps que afegeix un significat personal.

Abans de l’escenari pandèmic covid19, Social Emotional Learning (SEL), un procés pel qual nens i nenes adquireixen intel·ligència emocional, desenvolupen empatia i aprenen habilitats per resoldre problemes, guanyava força a les escoles.

Hem volgut preguntar-nos, a la llum del SEL, quin impacte tindrà la pandèmia en l’aprenentatge i en el benestar de les comunitats escolars, i quin rol pot jugar l’aprenentatge social i emocional com part integral de l’educació i el desenvolupament humà en aquest escenari.

Finalment, en aquesta setena edició STEAMConf recupera la iniciativa «presentació d’Experiències Locals» llançada el 2016, i que avui retorna de la mà del Consorci d’Educació de Barcelona, i el CESIRE del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb molta més força impulsada pel nombre i la qualitat d’iniciatives d’aprenentatge innovadores que han sorgit a Barcelona i Catalunya en aquests darrers sis anys.

Ell seu objectiu era i és, proporcionar als participants no només experiències, habilitats i coneixements, sinó també enfortir una comunitat d’aprenentatge permanent que coneixent i valorant les vivències reeixides que excel·leixen a les aules abundi en orientar la seva pràctica docent.

Steering Committe

Direcció i producció

SteamConf steering committe mariona ciller

Mariona Cíller

Cofundadora i directora creativa de SokoTech. Directora i curadora de STEAMConf

Graduada cum laude per la Universitat d’Illinois amb doble titulació en llicenciatura de Belles Arts (B.F.A.) en les disciplines de Comunicació Visual i Història de l’Art. Posteriorment, màster en Ciències (M.Sc) en Mass Media & Management Studies i Professora Assistent a la mateixa universitat, on imparteix classes d’eines de programari lliure i cultura oberta. La seva tesi, Free Culture Project, que fusiona el poder de la tecnologia amb el poder transformador de l’educació, suposa un punt d’inflexió en la seva carrera professional, que s’orienta des d’aleshores cap a territoris de reinvenció de l’aprenentatge de la mà de les tecnologies més avançades. Diplomada en Fabricació Digital i Electrònica per la Fab Academy (CBA-MIT), és Postgraduada en Design Research & Management Educational Evaluation and Research per l’Institut Superior de Educaçao i Ciències de Lisboa (ISEC) Actualment és estudiant de doctorat en Computer Sciences & Human Computer Interaction a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). En el 2015 crea SokoTech, un laboratori d’innovació social digital que agrupa un equip intersectorial d’experts en la concepció i la producció de projectes en la frontera de les arts, la ciència i la tecnologia.

mariona@soko.tech / @mariondita
SteamConf steering committe mariona ciller

Paca Cíller

Activista de la cultura científica i tecnològica. Actualment senior advisor a SokoTech

Ha estat directora del Departament de Comunicació de la Fundació la Caixa, directora de Relacions Internacionals i Programes de CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de Barcelona ​​i directora executiva de la Xarxa Europea de Centres i Museus de Ciència (ECSITE).

Prèviament, i com a iniciativa de fi de carrera, funda amb dos companys de la Universitat de Barcelona l’empresa Staff 76 on, com a directora, organitza dos congressos internacionals en l’àmbit de l’educació, centrats en el joc i la joguina com a factor clau per sintonitzar els infants amb el món real i afavorir algunes de les seves més riques experiències d’aprenentatge.

paca@soko.tech

Comitè Assessor

SteamConf steering committe Txema Arenas

Txema Arenas

Assessor territorial de Cultura Digital del Consorci d'Educació de Barcelona

Assessor Territorial de Cultura Digital del Consorci d'Educació de Barcelona i docent de ciències amb àmplia experiència en disseny i coordinació de projectes educatius amb metodologies AICLE, PBL, gamificació i design thinking. Expert en xarxes estratègiques en l'àmbit nacional i internacional (ARCE, Comenius, e-Twinning, Erasmus+). Membre del panell d'avaluadors de l'Agència Nacional Europea de projectes educatius Erasmus+ i professor col·laborador del màster d'Habilitats Directives Professionals a l'Àmbit Educatiu.

@TxemaArenas
SteamConf steering committe Elisabet Aznar Vacas

Elisabet Aznar Vacas

Directora del Centre de Recursos Específics de Suport a la Innovació i a la Recerca Educativa (CESIRE), Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya

Mestra d’Educació Infantil i Primària. La seva trajectòria formativa i professional gira al voltant de la transformació educativa, amb el desig de fer de les escoles espais millors on aprendre i viure. Llicenciada en psicopedagogia per la Universitat Ramon Llull, inicia la seva especialització en la innovació pedagògica col•laborant amb diferents grups de treball de la FPCEE Blanquerna i amb el projecte de recerca: El significat social de la institució escolar - Bases per a la redefinició de l’escola en el s.XXI.

Amb l’objectiu d’aprofundir en la relació entre l’educació i la igualtat d’oportunitats, realitza una estada interuniversitària a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Antioquia (Medellín-Colòmbia). Obté el Diploma d’Estudis Avançats del Programa de doctorat: Diversitat i canvi en educació, polítiques i pràctiques (Universitat de Barcelona), amb el projecte de recerca: Reinvenció d’una escola pública en un nou espai comunitari. Va coimpulsar el procés de transformació educativa de l’Escola Baró de Viver de Barcelona, com a mestra i directora del centre. Membre del Grup de treball de l’ICE de la UB “Perspectiva Educativa dels Projectes de Treball” amb experiència com a assessora de centres educatius en procés de canvi. En els darrers cinc cursos ha acompanyat processos d’innovació pedagògica com a inspectora d’educació a la zona del Garraf i ha dinamitzat la Xarxa d’Escoles Públiques Inquietes del Garraf per a la formació i el suport a la transformació educativa.

@cesirecat
SteamConf steering committe Josep Biayna

Josep Biayna

Cap del servei d'Innovació, Xarxes i Serveis Educatius del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya

Mestre i llicenciat en història. Durant molts anys, director del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Badalona i coordinador dels Serveis Educatius. Amb experiència en assessorament a centres, com a formador i en la dinamització d'activitats amb alumnat i professorat. Coordinador de diverses xarxes educatives i socioeducatives. Actualment, participa en iniciatives com el Laboratori de Transformació Educativa, les Xarxes de Transformació Educativa, el programa STEAMcat o el desplegament del Marc de la Innovació Educativa. Des de les seves funcions, treballa amb els CRP en el marc dels Serveis Educatius de Zona i amb les Comunitats d'Aprenentatge (CdA) per a la millora del sistema educatiu des de la formació, la innovació i el treball en xarxa, amb l'avaluació i les evidències com a motor de canvi.

SteamConf steering committe Marti Burriel

Martí Burriel

Referent en fabricació digital del Consorci d'Educació de Barcelona i coordinador dels serveis educatius de la Xarxa d'Ateneus de Fabricació de Barcelona de l'Ajuntament de Barcelona

Ha buscat combinar la ciència, la tecnologia i l'educació en els diferents àmbits amb els quals ha interaccionat. Llicenciat en Ciències Ambientals (UAB, 2013), especialitzat en gestió i restauració del medi natural (màster UB, 2015) i professor de secundària (màster UNIR, 2019), ha acumulat experiència a la universitat, com a investigador a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i com a director tècnic de l'Observatori de Difusió de la Ciència de la UAB, a l'àmbit privat (Lavola), com a coordinador de projectes d'innovació educativa i responsable de l'espai Creactivity del CosmoCaixa. Actualment, aporta la seva expertesa acumulada a l'àmbit públic com a referent en fabricació digital del Consorci d'Educació i coordinador dels serveis educatius de la Xarxa d'Ateneus de Fabricació de Barcelona.

@MartiBuCar
SteamConf steering committe Eva Mateo Puig

Eva Mateo Puig

Coordinadora del programa STEAMcat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciada en Belles Arts (UB). Professora d’Educació Visual i Plàstica i de Dibuix Tècnic, en centres d’alta complexitat, Actualment coordina el programa STEAMcat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

@educaciocat
SteamConf steering committe Boris Mir

Boris Mir

Director de La Mirada Pedagógica

Professor d'educació secundària expert en aprenentatge i en transformació educativa. Promotor de l'Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, un centre de la xarxa d'instituts innovadors de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat al Servei de Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement en el desenvolupament de les competències digitals i en l'equip responsable del Projecte eduCAT1x1 al Servei d'Innovació i Recerca Educativa (SIRE) del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Va formar part de l'equip del Programa Escola Nova 21, una aliança per a un sistema educatiu avançat.

@lamirada
SteamConf steering committe susana navarro

Susana Navarro

Referent de programes STEAM al Consorci d'Educació de Barcelona

Referent de programes d'innovació educativa en STEAM i sostenibilitat del Consorci d'Educació de Barcelona, institució de la qual va ser assessora en l'ús de la tecnologia a l'aula. Va ser dissenyadora pedagògica i programadora de diversos jocs educatius multimèdia i tutora on-line de cursos de formació. És pedagoga per la UB i postgraduada en e-learning per la UOC.

@SusanaNavarroSN
SteamConf steering committe Luis Carlos Pardo

Luis Carlos Pardo

Professor a la UPC al campus del Besòs (EEBE)

Investigador del Grup de Caracterització de Materials. Comunica la seva passió per la recerca i la ciència als més joves a través de diversos projectes STEAM, com FISIDABO, on l'alumnat realitza experiments de física a les atraccions del Tibidabo utilitzant el telèfon mòbil; o VISIONS, on es barregen la dansa, la física, la música o la química al llarg de dues jornades STEAM al Fòrum i a l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

@fisidabo / @visionsSTEAMAnella
SteamConf steering committe Jordi Regales

Jordi Regalès

Tècnic docent de l'àmbit tecnològic del CESIRE al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya

Enginyer i postgraduat en Ensenyament de la Tecnologia per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha publicat materials didàctics per a l'ensenyament de la tecnologia a diverses editorials, per al Departament d'Educació i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Ha col·laborat amb diverses empreses d'equipament didàctic en el disseny i desenvolupament d'equips didàctics i de guies d'utilització. Ha estat docent en el màster de professorat de secundària a la UPC i és formador de formadors del Departament d'Educació. És catedràtic d'educació secundària en les especialitats de Tecnologia i Sistemes electrònics. És membre de la Societat Catalana de Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans. Actualment treballa com a tècnic docent de l'àmbit tecnològic del CESIRE ( Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

@cesirecat
SteamConf steering committe Coral Regi

Coral Regi

Exdirectora de l’Escola Virolai

Biòloga de formació i educadora per vocació, ha estat directora de l’escola Virolai des del 1998 al 2020 i també professora implicada en el món educatiu. Membre del Consell Escolar de Catalunya com a persona de prestigi educatiu, forma part del grup d’experts Catalunya 2022.

coral.regi@virolai.com / @coralregi
SteamConf steering committe mariona ciller

Francesc Sabaté

Assessor en tecnologies de gestió de la producció i en l'àrea de formació de la Fundació CIM-UPC

És enginyer industrial elèctric per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i fa més de 20 anys que desenvolupa i dirigeix projectes d’automatització. Assessor en tecnologies de gestió de la producció i en l’àrea de formació de la Fundació CIM. Apassionat de les tecnologies i de la seva divulgació, juga amb LEGO des que té memòria. És també director del màster en Automatització i Robòtica a la Fundació CIM/UPC.

fsabate@fundaciocim.org / @FSabateD
SteamConf steering committe Frank Sabate

Frank Sabaté

Mestre a l'Escola Projecte de Barcelona. Apassionat de la programació i la robòtica educativa

Membre del comitè científic del programa Educació Demà de la Fundació Jaume Bofill i del comitè impulsor del congrés STEAM Barcelona. Ha format part de l’organització de les edicions europees de la Scratch Conference (Barcelona ’13, Amsterdam ’15 i Bordeus ’17). És assessor en l'aliança Magnet entre l'escola Montessori de Rubí i el CIM UPC. Comparteix els seus coneixements en sessions presencials de formació al professorat i en el seu canal de Youtube 'Scratch en 5 minuts'.

@franksabate
SteamConf steering committe Nuria Salan

Núria Salán

Professora del Departament de Ciència de Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de l'ESEIAAT-UPC. Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia

Llicenciada en Ciències Químiques i doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica, és professora del Departament de Ciència de Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de l'ESEIAAT (UPC). Com a investigadora, ha participat a més de vint projectes d'R + D i en cinc projectes d'innovació docent. Autora i coautora de trenta-cinc documents científic-tècnics i d'una novel·la de ficció. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos reconeixements, com ara el primer Premi d'Innovació en Qualitat Docent i la distinció Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya. Actualment col·labora al programa de Mentories per a Noies de la UPC, M2M, i és sotsdirectora de Promoció Institucional i Estudiantat de l'ESEIAAT.

@nuriasalann
SteamConf steering committe Elias Vera Gormaz

Elias Vera Gormaz

Mestre d'educació primària a l'Escola Octavio Paz de Barcelona

Màster en Direcció i Gestió de Centres Educatius, postgraduat en Informàtica d'Educació Infantil, Primària i Secundària i acreditat amb la Multiple Subject Teaching Credential per l'estat de Califòrnia. Ha estat educador durant més de vint anys, vuit d'ells en els Estats Units d'Amèrica. Sempre vinculat a la integració de les noves tecnologies a l'aula, ha compaginat la seva tasca docent amb l'organització de campus tecnològics i amb la formació en escoles del districte escolar de Redwood City, Sillicon Valley i Barcelona.

@elias_vera68

Subscriviu-vos al nostre newsletter